9 نکته طلایی که قبل از خرید کمپرسور باد باید بدانید

خرید کمپرسور باد یا کمپرسور هوا نیاز اولیه برای بسیاری از مشاغل فنی از جمله مکانیک ‌ها، نجارها و یا نقاش‌های اتومبیل و حتی جامعه پزشکی از جمله دندانپزشکان (کمپرسور دندانپزشکی) می باشد.  کمپرسور هوا یکی از ابزارهای مهم و اصلی برای بسیاری از شغل‌های فنی است. این ابزار نیروی هوای فشرده و یا باد لازم برای بسیاری از ابزارهای پنوماتیک را تامین می‌کند. این ابزار در انواع و اندازه‌های گوناگونی در بازار موجود است. به همین دلیل شاید انتخاب آن برای بسیاری از افرادی که به دنبال خرید آن هستند، چالش برانگیز باشد. در این مقاله قصد داریم تا ابتدا با کلیاتی درباره این وسیله آشنا شویم و در ادامه ببینیم برای خرید کمپرسور هوا یا پمپ باد، باید به چه نکاتی توجه کرد.

کمپرسور باد (کمپرسور هوا) چیست؟

کمپرسور هوا یا دستگاه کمپرسور باد یک دستگاه است که هوای فشرده را برای ابزارهای گوناگون مانند ابزارهای پنوماتیک، میخ کوب‌های بزرگ و کوچک و یا آچار بکس‌های بادی را فراهم می‌کند. اگر با محیط‌های مکانیکی و صنعتی آشنایی نداشته باشید، ممکن است این دستگاه‌ها را در مکانیکی‌ها دیده باشید. این دستگاه برای فشرده کردن هوا، گاز طبیعی، ازت، اکسیژن و یا گازهای دیگر مورد استفاده در فرآیندهای صنعتی، به کار برده می‌شود.

کمپرسور باد صنعتی، اول هوا و یا هر گاز دیگری را مانند جاروبرقی به داخل خود می‌مکد و سپس با فشرده‌سازی آن گاز، آن را با فشار بالا از خروجی ارسال می‌کند. این خروجی هوا با فشار بالا، انرژی جنبشی ایجاد می‌کند که در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کمپرسورهای هوا در بسیاری از مشاغل و موارد مانند جایگاه‌های سوخت گرفته تا کارگاه‌های ساخت و ساز و صنعتی، سیستم‌های گرمایشی، کارگاه‌ها و کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ابزار نقشی حیاتی در همه فرآیندهای صنعتی و مکانیکی ایفا می‌کنند و انرژی لازم را محیط‌هایی که نمی‌توان از وسایل الکترونیکی و برقی بهره برد، فراهم می‌کنند. پمپ باد سایلنت یا بی‌صدا نیز یکی از انواع این پمپ‌ها است که به دلیل بی‌صدا بودن، در محیط‌های پزشکی و دندان پزشکی استفاده می‌شود.

انواع کمپرسور هوا

انواع گوناگونی از دستگاه پمپ باد یا کمپرسور هوا از نظر اندازه و منبع تغذیه وجود دارد و شما برای خرید کمپرسور باد گزینه‌های متنوعی دارید. از گزینه‌های کم فشار مناسب برای باد کردن لاستیک‌ها و کاربردهای سرگرمی گرفته تا ابزارهای قدرتمند و سنگین که برای تامین انرژی فرآیندهای تولید عمده در کارخانجات و کارگاه‌های بزرگ استفاده می‌شوند.

معمولا فروش کمپرسور باد با توجه به میزان و حجم مخزن آن انجام می‌شود. حجم مخزن‌های این دستگاه‌های معمولا بین 10 تا 80 لیتر و نیز از 100 لیتر تا 1200 لیتر می‌تواند متغیر باشد. این کمپرسورهای باد همچنین می‌توانند قابل حمل و یا به صورت ثابت در محل مورد استفاده قرار گیرند. برخی از انواع پرکاربر این وسیله عبارت است از:

  • کمپرسور هوا استوانه‌ای که یکی از انواع محبوب این دستگاه است و در کارگاه‌ها استفاده می‌شود و سر و صدای زیادی دارد.
  • کمپرسور هوا پنکیکی که اندازه کوچک و جمع و جوری دارد و صدای زیادی تولید می‌کند.
  • کمپرسور هوا دومخزنه که ظرفیت بالایی دارد و به صورت ثابت استفاده می‌شود.
  • کمپرسور هوا ثابت که حجم بالا و کارایی بالایی دارد و باید به صورت ثابت استفاده شود.
  • کمپرسور هوا قابل حمل که قدرت بالایی دارد و قابل حمل است و بی‌صدا است.
  • پمپ باد فندکی که در ماشین قابل استفاده است. قیمت پمپ باد فندکی متغیر است و به حجم آن بستگی دارد.

برای خرید کمپرسور باد باید به چه نکاتی توجه کرد؟

داشتن درک درستی از این موضوع که قصد دارید از کمپرسور هوا برای چه منظوری استفاده کنید، مهمترین عامل در هنگام خرید کمپرسور باد است. شما باید مطمئن شوید که کمپرسور مناسب را برای کار و هدفی که در کارگاه و یا تعمیرگاه خود انتخاب کرده اید. ممکن است قیمت کمپرسور باد 50 لیتری را پرداخت کنید اما برای شما کارایی چندانی نداشته باشد.

برند کمپرسور هوا هم نکته مهمی است که باید به آن دقت کرد. امروزه می توان ادعا کرد کمپرسور هیوندای از بهترین انواع کمپرسورهای هوا در ایران است. پس چگونه باید مدل مناسبی را انتخاب کنیم؟

این موارد می‌تواند برای  انتخاب بهتر کمک کننده باشد:

1.      فشار هوا

یکی از مهم‌ترین عوامل برای خرید این دستگاه‌ها، میزان فشار هوای آن است که با PSI نمایش داده می‌شود. برخی از دستگاه‌ها دارای فشار دو مرحله‌ای هستند. یعنی به طور مثال ابتدا به فشار 100 و در مرحله بعد به فشار 150 PSI می‌رسند. دستگاه‌های کوچک و انواع کمپرسور باد ارزان قیمت اما نیز دارای فشار تک مرحله‌ای هستند که کاربردهای معمولی مناسب است.  

2.      حجم هوا

یکی دیگر از متغیرهایی که در هنگام خرید کمپرسور باد باید در نظر بگیرید، حجم هوای تولیدی آن است که معمولا با خرید CFM یا فوت مکعب در دقیقه نمایش داده می‌شود. با دانستن کاربردی که از این وسیله انتظار دارید، می‌توانید مورد مناسبی را با حجم هوای تولیدی مناسب خرید کنید.

3.      منبع تغذیه| خرید کمپرسور باد

کمپسورهای باد معمولا با برق، بنزین و یا گازوئیل کار می‌کنند. بهتر است قابل از خرید به این نکته که آیا در محل به برق دسترسی دارید یا خرید نیز توجه کنید. پمپ باد برقی برای استفاده‌های دورن ساختمانی بهتر هستند زیرا دود تولید نمی‌کنند اما مدل‌های دیزلی چون قدرت و کارایی بسیار بالایی دارند در صنایع کوچک و بزرگ کاربردهای وسیعی دارند. قیمت پمپ باد کوچک برقی معمولا آن قدر مناسب هست که بتوانید از آن برای کارگاه و یا تعمیرگاه خود استفاده کنید.

4.      اسب بخار

 این عامل قدرت دستگاه را معین می‌کند که معمولا بر روی دستگاه درج می‌شود. در هنگام خرید کمپرسور باد بهتر است به راهنمایی کارشناسان درباره اسب بخار این وسیله توجه داشته باشید زیرا ممکن است قدرت و اسب بخار درج شده روی محصول با قدرت واقعی آن تفاوت داشته باشد.

5.      قیمت| خرید کمپرسور باد

یکی دیگر از عوامل مهم در خرید پمپ باد که باید به آن توجه کنید، قیمت پمپ باد است که باید با توجه به بودجه‌ای که دارید به دنبال گزینه مناسب باشید. قیمت کمپرسور باد به عوامل زیادی مانند عوامل ذکر شده در بالا بستگی دارد. قیمت دستگاه باد به برند و کشور سازنده نیز بستگی دارد. در بازار شما می‌‌توانید مدل‌های ایتالیایی و چینی از این دستگاه‌ها را پیدا کنید که قیمت‌های بیشتری نیز دارند. پمپ باد رونیکس و هیوندای از مدل‌های باکیفیت این دستگاه و بهترین مارک کمپرسور باد به شمار می‌روند. قیمت پمپ باد 150 لیتری خارجی معمولا طوری است که فقط برای کارخانجات بزرگ کارایی دارد.

اما در سال‌های اخیر تولید و فروش پمپ باد ایرانی نیز رونق فراوانی پیدا کرده است که قیمت‌های مناسب‌تری نسبت به مدل‌های خارجی دارد. قیمت پمپ باد کوچک ایرانی آن قدر هست که بتوانید برای کارگاه خود تهیه کنید. اگر به دنبال دستگاهی با قدرت بالا ولی قیمت پایین‌تر هستید، می‌توانید پمپ باد دست دوم بخرید. قیمت کمپرسور باد 10 لیتری ایرانی نیز برای کارگاه‌ها و تعمیرگاه‌های کوچک بسیار مناسب است.

6.      ظرفیت

یکی دیگر از عواملی که در هنگام خرید کمپرسور باد باید در نظر بگیرید، ظرفیت هوای تولید شده است. اندازه مخزن تعیین می‌کند که چه مقدار از هوای فشرده در آن قابل نگهداری است. اگر قصد خرید پمپ هوای کوچک را دارید که قابل جابه‌جایی باشد باید دستگاهی با حجم مخزن بین 5 تا 30 لیتر خریداری کنید. به عنوان مثال کمپرسور باد 5 لیتری یا پمپ باد ۲۵ لیتری برای شما مناسب است. اما اگر قصد دارید که از این وسیله در کارگاه‌ها و یا کارخانه‌های بزرگ استفاده کنید، بهتر است از حجم مخزن‌های بالاتر استفاده کنید. به عنوان مثال پمپ باد ۲۵۰ لیتری تا پمپ باد ۵۰ لیتری برای شما مناسب‌تر است. قیمت پمپ باد ۲۵۰ لیتری، قیمت پمپ باد 200 لیتری و قیمت پمپ باد ۱۵۰لیتری که برای کارخانجات استفاده می‌شود، معمولا بالا است اما کارایی و ظرفیت بیشتری برای کار شما ارائه می‌کند.

7.      کیفیت هوا

همه کمپرسورها میعانات و آب تولید می‌کنند و ممکن است لازم باشد کمپرسور بدون روغن یا تجهیزات کمکی اضافی مانند فیلتراسیون و خشک کن را نیز در نظر بگیرید تا کیفیت هوای مورد نیاز را به شما تامین کند.

8.      فضا

برای کاربردهایی مانند کارگاه و گاراژها که فضای موجود ممکن است محدود باشد، جایی که کمپرسور اشغال می‌کند، یک نکته مهم است. بسیاری از دستگاه‌های پمپ باد مانند کمپرسور باد فندکی یا پمپ باد شارژی به اندازه کافی جمع و جور هستند که می‌توانند در فضای کوچک‌تری نصب شوند.

9.      نگهداری

هنگام خرید کمپرسور باد، هزینه فقط با خرید دستگاه تعیین نمی‌شود. هزینه‌های نگهداری و لوازم یدکی نیز در آینده و پس از چند سال استفاده خودش را نشان خواهد داد. خوشبختانه، بسیاری از کمپرسورها  به گونه‌ای طراحی شده‌اند که نیازمندی‌ها و هزینه‌های نگهداری پایینی داشته باشند و در کارکرد نیز کارآمد باشند. اما همیشه خدمات پس از فروش را نیز به عنوان یک عامل تعیین کننده در خرید کمپرسور باد در نظر داشته باشید. وقتی شما قیمت پمپ باد ۵۰ لیتری از یک برند را با برند دیگری مقایسه می‌کنید، بهتر است تا هزینه استهلاک و خدمات پس از فروش و گارانتی‌ آن را نیز در نظر داشته باشید.

سخن آخر| خرید کمپرسور باد

خرید کمپرسور باد، یکی از نیازهای اصلی برای بسیاری از مشاغل از کارگاه‌های کوچک و بزرگ صنعتی، کارخانجات، تعمیرکاران و یا حتی مشاغل مربوط به پزشکی و دندان‌پزشکی است. برای خرید بهتر باید نکاتی مانند حجم مخزن، فشار، حجم هوا، نوع منبع تغذیه، اسب بخار، قیمت، کیفیت هوای تولید شده، فضای اشغال شده و نگهداری و خدمات پس از فروش را در نظر بگیرید.